междуградски автобуси - разписания (лого)

Междуградски автобуси - разписания: история на промените

20.12.2015 г.
Завършено е цялостното пренаписване на html частта на сайта на html5.
Направени са промени по интерфейса с цел по-добра визуализация и използваемост на на информацията при ползване на сайта през мобилни устройсва. Премахната е специалната мобилна версия, т.к. стандартната версия вече е достатъчно добра, за да работи еднакво добре и надявам се безупречно на всички сравнително нови версии на декстоп и мобилните браузъри. Още тестване е необходимо.
Премахната е английската версия на сайта поради затрудненията които създава при поддръжката на сайта и сравнително слабия интерес към нея. Необходим е нов метод за интернационализация на съдържанието.
19.08.2014 г.
Завършена е започнатата в началото на годината основна актуализация на всички разписания в базата данни. Премахнати са над 1300 неизпълняващи се разписания.
Направени са някои малки промени по интерфейса с цел по-добро подреждане и представяне на информацията.
21.07.2013 г.
Прочистена е базата данни от стотици неизпълняващи се от години разписания.
31.01.2013 г.
Стартира нова версия на сайта оптимизирана за мобилни устройства с нисък капацитет. Това е версия на справочника визуално и функционално оптимизирана за използване през GSM апарати и други мобилни устройства с достъп до интернет.
Продължава основната актуализация на базата данни с разписания за цялата страна.
20.12.2012 г.
Начало на основен преглед и актуализация на всички разписания публикувани в сайта, който процес би трябвало да завърши до края на 2012 г.
Поредните дребни промени по кода на сайта: социализация - facebook и Google+ и някои оптимизации.
14.04.2012 г.
Малки промени по кода на сайта - часовете на разписанията, които не се изпълняват се изписват задраскани още при общия преглед. Целта е по-голяма яснота за потребителите и избягването на недоразумения.
Освен инцидентните актуализации на конкретни разписания, които се правят постоянно, до края на годината планирам основна ревизия на всички разписания в сайта. Това няма как да стане нито за ден, нито за два, но се надявам да мога да отделя достатъчно време и сили, защото има много промени, които трябва да бъдат отразени.
06.01.2012 г.
Минимални промени по сайта. Поддръжката и актуализацията на информацията е най-трудоемката част от работата по сайта, но се извършва редовно.
Услугата "изпращане на разписание към мобилен телефон" е прекратена поради нулевия интерес към нея. Докато бе безплатна тя се ползваше доста, но дори цената от 50 стотинки (най-евтиния възможен sms) явно възпира хората да я ползват.
04.11.2009г.
От 04.11.2009 г. avtogari.info стартира нова платена услуга - изпращане на разписание към мобилен телефон. След като откриете интересуващото ви разписание под пълния маршрут ще намерите линк "изпрати на GSM". За да ползвате услугата трябва да изпратите sms на кратък номер 1095 със съдържание "pay bus" (без кавичките). Цената на този sms е 60 стотинки с ДДС. В отговор ще получите код, който трябва да въведете в полето SMS код. Кодът е еднократен. Не забравяйте да изберете оператор в съответното поле!
Подобна услуга съществуваше и до сега на сайта, при това безплатна, но за съжаление имаше случаи на злоупотреби (изпращане на множество sms-и), както и случаи в които съдържанието на sms-а не беше пълно. За разлика от това новата услуга работи безотказно при всякакви обстоятелства. Тествана е сериозно и мога уверено да кажа, че работи пълноценно.
Надявам се приходите, които ще идват от тази услуга да позволят на avtogari.info да остане онлайн и за вбъдеще и то с още по-точна и актуална информация, тъй-като това изисква страшно много време, пари и усилия!
04.11.2009г. - версия 3.0
Макар и не толкова видими, доста неща по сайта http://avtogari.info бяха променени през последните няколко дни.
Подмених prototype библиотеката, която ползвах заради ajax заявките с мой код и сега в сайта няма абсолютно никакъв външен, т.е. не писан от мен код :) Това ми помогна да изчистя и някой бъгове. В момента не би трябвало да има нещо, което да не работи както трябва. Тествано е с IE 6, Firefox 3 и Opera 10 - доста нови версии (с изкл. на IE-то), но би трябвало да работи и в по-старите, стига да имат активиран javascript и да поддържат ajax.
24-ти октомври 2008г. - версия 2.5
Създадена е и е пусната в действие английска версия на сайта (бета).
31-ви август 2008г. - версия 2.4
Изчистени са някой визуални бъгове. Поправен е алгоритъма за подреждане на фирмите в класацията. Създадена е нова възможност за показване на маршрути с прекачване, която предстои да бъде доразвита.
30-ти септември 2007г. - версия 2.0
Подобренията са наистина много-структурни и визуални.
Въведени са възможност за изпращане на писмо до фирмата превозвач, възможност за корекция/коментар на разписанията от посетителите на сайта, възможност разписанието в съкратена форма да се изпрати като sms на мобилен телефон (за абонати на МТел), повече данни за контакт с повече фирми превозвачи, карта на маршрута от Google Maps, статус на разписанията индикиращ дали даденото разписание се изпълнява, дали е потвърдено или е под въпрос. Променен е интерфейса на сайта, за да се ускори зареждането на страниците, извършени са редица структурни промени в подлежащата база данни, разкриващи нови възможности за обогатяване на информацията в бъдеще.
20-ти август 2007г. - версия 1.98-20070820
Обновени са всички телефони на автогари и жп. гари в страницата 'Телефони'.
Огромни благодарности на човека, който събра и ми изпрати телефоните, той си знае кой е ;)
Страницата телефони е преименувана на 'Автогари' за да отразява по-точно същността си, т.к. се планира разширяването и в насока инфрмация за автогарите в България.
Имената на автогарите, за които имаме телефони вече се изписват като линкове в разписанията. Линковете сочат към съответния телфон в секцията 'Автогари', а при наличие на повече информация и към отделна страница за автогарата.
Направени са промени по търсачката, които намаляват процента на нерелевантните отговори които се връщат в резултатите.
Добавена е възможност за визуализация на маршрута посредством Google Maps. Функционалността на картите предстои да бъде разширена.
Коригирах css-а на линковете.
Планове за бъдещите версии:
Обогатяване на информацията...
Създаване на възможност за търсене на маршрути с прекачване;
Потребителски коментари и допълнения към разписанията;
Английска версия на сайта;
И още...
9-ти декември 2006г. - версия 1.96-20061209.
Добавен е нов раздел в сайта: "Централа за посредничество между собственици на коли и желаещи да пътуват, които си делят пътните разноски (съвместно пътуване / пътуване на стоп)"
8-ми декември 2006г. - версия 1.94-20061208.
Сайтът е обогатен с информация за превозвачите по някой от софийските направления.
26-ти ноември 2006г. - версия 1.93-20061126.
Допълнена страницата за София с информация за автогарите в града и за излетните линии от София към околностите.
10-ти ноември 2006г. - новият сайт е завършен.
Настоящата версия на сайта е 1.92-200611
Сайтът е изграден изцяло с помощта на софтуер с отворен код, (инфо).
Това е първата версия на сайта написана изцяло на vim
Логото е създадено с inkscape
Октомври 2006г. - взех решение да започна сайта отначало, да го напиша наново от бял лист. Причината бе не само промяна на дизайна, а създаване на възможности за обогатяване на информацията.
Новия дизайн направи Боряна Костова.
През периода 2004г. - 2006г. сайтът преживя безкрайни промени по кода, многократно преправяна на всички основни части, резултиращи в подобряване на фукнционалността, подобряване работата на търсачката, на бързодействието. Започнах да използвам разбиване на търсения низ на отделни думи и търсене с помоща на редовни изрази по всяка дума поотделно, както и по части от дума. Разработих система за кеширане на резултатите, което елиминира огромен брой от заявките към базата данни и ускори зареждането на сайта. Информацията в сайта обаче оставаше същата - липсваха имената на фирмите изпълняващи съответното разписание и телефони за контакт с тях.
30 септември 2003 г. - сайтът е публикуван на собствен адрес - поддомейн на light-bg.com - bus.light-bg.com. Посещаемостта расте, работата по сайта и плановете за обогатяването му - също!
Сайтът е публикуван за първи път през 2000 година на адрес avtobusi.hit.bg. Представляваше една дълга зелена таблица - първият ми опит в html... Разписанията бяха събирани на ръка, преписвани по автогарите в страната и въвеждани на ръка в сайта. Удовлетворението, което ми носеше правенето на нещо полезно на мнозина, бе огромно!